Ribarska banja: Raj podno Jastrepca

Objaveljno u Aktivnosti, Ribarska banja dana 24.08.2009.

Ušuškana u šumovitim predelima Jastrepca, sa mnoštvom izvora lekovite vode, čija je blagotvornost po ljudsko zdravlje potvrđena pre 175 godina, Ribarska Banja je izrasla u moderan rehabilitaciono-turistički centar Srbije, koji gostima iz čitavog sveta mnogo toga ima da ponudi.

splavarenje ribarska banja

Britki planinski vazduh. Miris polja i zaboravljenih vremena. Ukusi plodova zaoranih njiva i sokovi najkvalitetnijeg voća, te najukusniji zalogaji domaće kuhinje.

Ovo nije bajka, niti prizor sa neke slike, mada zaista tako deluje. Ovo je ono što će vas dočekati ukoliko se odlučite da posetite Ribarsku Banju, koja se nalazi u podnožju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 540 metara i koja je oko 150 kilometara udaljena od Beograda. Kapaciteti Specijalne bolnice od 510 ležaja i 376 postelja u privatnom smeštaju čine Ribarsku Banju atraktivnom za turiste.

U SB Ribarska Banja radi 150 lekara specijalista fizikalne medicine. Ovde se primenjuju najsavremenije metode lečenja pacijenata, uključujući masaže u kupatilima i saunama sa geotermalnom vodom. Kupanje na otvorenim bazenima sa toplom vodom predstavlja posebno zadovoljstvo za sve goste ove bolnice, ali i mlade i one koji se tako osećaju, a koji ovde dolaze iz svih mesta Rasinskog okruga.

Ovde trenutno boravi oko 600 gostiju od čega je 12 odsto Francuza, Nemaca, Amerikanaca, Austrijanaca, Italijana, Belgijanaca…

ribarska banja bazen

Pored bazena za kupanje, kupatila i sauna sa lekovitom geotermalnom vodom, gosti tog lečilišta u slobodnom vremenu igraju fudbal, tenis, odbojku, košarku na velelepnom sportskom kompleksu u krugu SB. Veliki broj njih stiče kondiciju na „stazi zdravlja“ kojom je nekada često hodio i kralj Petar I Karađorđević.

U restoranu „Srndalj“ u tom istoimenom podjastrebarskom selu, koje je udaljeno oko dva kilometara od ove zdravstvene ustanove, goste Ribarske Banje čeka dobar zalogaj. Ovde se služi isključivo domaća hrana i poznati srpski specijaliteti, a za dobar ručak za četvoročlanu porodicu treba izdvojiti od 2.500 do 3.000 dinara.
Za rekreativce koji su ljubitelji reke, rukovodstvo SB Ribarska Banja organizuje svakog leta splavarenje Moravom.

– Ribarska Banja već godinama spaja ambiciju i uspeh, zdravlje i lepotu, sport i turizam, Srbiju i Evropu. Zato u nju uz godine u godinu hrli reka domaćih, ali i stranih gostiju – samouvereno će dr Branislav Katančević, direktor te zdravstvene ustanove.

On ističe da su na ostacima starog turskog kupatila u Specijalnoj bolnici Ribarska Banja, koja predstavlja okosnicu razvoja turizma kruševačke opštine, pre godinu dana započeli radovi na izgradnji savremenog velnes centra sa pet zvezdica. Reč je o objektu koji će se prostirati na 5.000 kvadrata sa mnoštvom pratećih sadržaja uređenim po najsavremenijim svetskim standardima. Vrednost tog projekta iznosi 4,6 miliona dinara, a koliko je, prema rečima Katančevića, interesovanje stranih turista za budući velnes centar, pokazuje i potpisivanje predugovora sa turističkim kompanijama iz Kuvajta, Sirije, Francuske i Norveške odakle će u Ribarsku Banju 2011. godine doći prve grupe inostranih turista.
Katančević napominje da će prva faza tog projekta, koja obuhvata građevinsko-tehničke radove: izgradnju bazena i unutrašnje uređenje objekta, biti završena za koji dan.
– Velnes centar ćemo puštati u rad etapno. Prva faza podrazumeva izgradnju otvoreno-zatvorenog bazena, zatim, bjuti i fitnes centar, tursko kupatilo, finska sauna, salon za ručnu masažu i tretman lekovitim biljem – ističe Katančević.

Kulturno leto posećeno

Program najveće kulturne manifestacije Rasinskog okruga – „Kulturno leto Ribarska Banja 2009”, koji je počeo juna i trajaće do novembra meseca, videće prema rečima organizatora preko 100.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Ovog vikenda nastupiće KUD „Ribarska Banja“, a tokom ovog meseca mnogobrojna publika videla je nastupe KUD „Vlasinka“ iz Vlasotinaca, Dečjeg crkvenog ansambla „Branko“ iz Niša, KUD „Tanasko Rajić“ iz Čačka…

Tekst je objavljen u dnevnom listu Blic 23. avgusta 2009.

4 komentara na “Ribarska banja: Raj podno Jastrepca”


 1. Goran says:

  Hocete li postaviti mapu Srbije i ucrtati najbolji put od Beograda do Ribarske banje, hvala..

 2. Pansion "Anđelkovic" says:

  Hvala za savet!
  Postavili smo mapu i najkraci put do Ribarske banje.
  http://ribarska-banja.rs/kako-stici/

 3. dragomir says:

  koliko ce biti od 1 marta cema pasiona odnosno smestaja i cena u banjskom restoranu.Pozdrav vama iz Beograda.

 4. Petar says:

  Hajde jedna mala pomoc, dolazim cesto u Zitkovac kod svojih, koj je najbrzi put za kola, od Zitkovca do vas, da li preko gornjeg adrovca ili nesto trece ?
  Hvala na pomoci, hocu da dolazim na dnevne terapije, pa ce mi odgovarati sto kraci putOstavite komentar